På facebook kan du alltid ta del av vad fler medlemmar i föreningen upptäckt eller kanske få ett bra tips!

Lördag 19 mars 2017
Fakturor är nu utskickade även till nod 3 och därmed är vi äntligen framme vid en punkt där vi kan anse att fibernätet är driftsatt. Inom kort kommer vi att skicka ut ett lite längre brev med information om läget både vad gäller föreningens status och det ekonomiska läget som många såklart är nyfikna på.

Februari 2017
Då föreningen sakta men säkert övergår till förvaltningsfasen i detta projekt så har behovet av nyhetsuppdateringar minskat. Vi har påbörjat arbetet med att anpassa hemsidan till förvaltning av föreningen.

De förändringar som sker är att vi inaktiverar undersidor som är inaktuella samt att vi bygger upp nya med information om t.ex faktureringsrutiner.

Har ni frågor om drift, underhåll, fakturor eller annat som rör fiberföreningen så är det bästa att maila till kontoret@vasterhejde.se där vi försöker att svara snabbast möjligt.
Det går också utmärkt att ställa frågor i vår grupp "Västerhejde fiber" på Facebook.

Tisdag 12 jan 2016
Efter en del trassel med inläsningen av Comhem-anslutna adresser så är det äntligen fixat och nu kan alla som har valt Comhem kontakta dom och beställa sina tjänster. Det är viktigt att man nämner att det finns ett Gruppavtal med Västerhejde fiber för att få korrekta priser och boxar som skall skickas ut.

Lördag 5 dec 2015
Viktig info kring inkopplingar:
IP Only håller på för fullt och driftsätter adresser i nod3. Ni som valt IP Only el Comhem får alltså snart möjlighet att dra igång.
Teliakunderna har jag nu knappat alla beställningar som är möjliga. Det är fortfarande 40st som Brs säger sig INTE kunnat slutföra av olika anledningar. Vi försöker träffa Brs och få reda på orsak och hur vi går vidare med dessa. En del av dessa är de som saknar utomhusbox vilket är helt ok och dessa skall kontaktas och åtgärdas.
Det oroar mig däremot att 35 adresser är klarrapporterade med ingen beställning har inkommit.

Vi har också ett 50-tal efteranmälda adresser på Telia som vi tidigare fått leveransbesked 16/1. Nu verkar vi kunna tidigarelägga det c:a 1 mån. I bästa fall är vi igång runt 15/12.

En sista hälsning till de som inte hämtat sin Teliakasse, kontakta Fredrik Hård af Segerstad 070-2338620, alla Teliakunders kassar skall nu finns tillgängliga på Vibble Fyndgatan 5. Fredrik meddelar att  "Normalt funkar det bra mellan 17-21 på vardagarna"

Nedan adresser är klarrapporterade av Brs och behöver bara aktiveras. Antingen via ett samtal till fiberkundtjänsten 020-240250, eller ett besök på Telias butik på Adelsgatan.

HÖGKLINT BUSKEVÄGEN 3 A
HÖGKLINT GETSVÄLTANS VÄG 2  
HÖGKLINT HJALMAR TORPADIES VÄG 2  
HÖGKLINT HOLGER ROSMANS VÄG 12  
HÖGKLINT HOLGER ROSMANS VÄG 14  
HÖGKLINT HÖGKLINTSVÄGEN 34  
HÖGKLINT HÖGKLINTSVÄGEN 67  
HÖGKLINT HÖGKLINTSVÄGEN 83 B
HÖGKLINT HÖGKLINTSVÄGEN 83 E
HÖGKLINT KUSEVÄGEN 2  
HÖGKLINT KUSEVÄGEN 3  
HÖGKLINT KUSEVÄGEN 4  
HÖGKLINT KUSEVÄGEN 14  
HÖGKLINT KUSEVÄGEN 15 B
HÖGKLINT KUSEVÄGEN 22  
HÖGKLINT LITORINAVÄGEN 2  
HÖGKLINT LITORINAVÄGEN 7  
HÖGKLINT RUDENSCHÖLDSVÄGEN 4  
HÖGKLINT RUDENSCHÖLDSVÄGEN 29  
HÖGKLINT RUDENSCHÖLDSVÄGEN 32  
HÖGKLINT RÖVAR LILJAS VÄG 4 A
HÖGKLINT RÖVAR LILJAS VÄG 27  
HÖGKLINT SOLIGA VÄGEN 1  
HÖGKLINT SOLIGA VÄGEN 6  
HÖGKLINT STRANDBACKEN 4  
HÖGKLINT TIMJEVÄGEN 4  
HÖGKLINT TIMJEVÄGEN 8  
HÖGKLINT TIMJEVÄGEN 10  
HÖGKLINT TROLLVÄGEN 6  
HÖGKLINT UTSIKTSVÄGEN 3  
YGNE KUSE KUSTVÄG  18  
YGNE LILLKLINTSVÄGEN 28  
YGNE LILLKLINTSVÄGEN 38  
YGNE NORRA STRANDRIDAREVÄGEN 14  
YGNE YGNEVÄGEN 81  


Onsdag 11 nov 2015
Idag har vi börjat att tända ljuset för de första Teliakunderna i nod3. Håll utkik i mailen när bekräftelsen kommer. Där står vilken dag inkoppling sker. Vi har antagligen några veckor framför oss innan alla är insvetsade och igång. Men det känns ändå skönt att kunna säga att vi har adresser i nod3 som är driftsatta. VIKTIGT ! Om man försöker att påskynda genom att ringa Telias kundtjänst eller butik, så kommer deras svar att vara att javisst det är igång -vi kopplar in dig. Det de inte ser, är att all svetsning INTE är klart. Det får till följd att gamla abg på telefon och bredband avslutas utan att fibern är inkopplad. Vänta därför med att aktivera via kundtjänst och butik. Vi märker också att det är många beställningar som inte finns i vår hög som väntar på aktivering. Har du en sådan liggande så lämna den omgående i Rogers brevlåda på Vibble Smyckegatan 1.


Tisdag 10 nov 2015
Igår fick vi äntligen besked av Telia att vår sista nod är driftsatt. Det innebär att vi kan börja att koppla in folk i nod 3. Tyvärr är det inte lika glädjande besked från BRS som svetsar fibern. Det är VÄLDIGT många som inte återfyllt grävningen ända in till husväggen. Slangen måste ligga nergrävd ända in till väggen om de skall kunna göra en korrekt installation. Det finns tydligen många som inte satt upp boxen på rätt sätt, trots att det fanns med en tydlig instruktion i påsen. Boxen skall sitta på en höjd mellan 50-150cm upp på väggen. Nu får vi göra en inventering av läget. Detta försenar/fördyrar såklart inkoppling ytterligare något.
Om alla hjälps åt att titta till grannens installation så kanske vi kan få detta fixat ganska snabbt och få igång alla som väntar otåligt på att få sin fiber inkopplad.


Tisdag 20 okt 2015
Idag har de första fakturorna gått ut som avser den löpande tjänsteleveransen i nod 1 o 2.
För att komma i fas så skickas en faktura nu och nästa fakturaomgång går ut i december. Därefter varje kvartal. Fakturan är skickad per mail till den adress vi tidigare har registrerat på er. Det är bra om ni håller koll och meddelar om ni inte fått fakturan. Har ni frågor eller synpunkter på fakturan så skicka ett mail till ekonomi@vasterhejde.se
Senaste nytt i Nod 3 är att BRS blåser o svetsar fiber för fullt och det är nu inte långt kvar till driftsättning.


Fredag 9 okt 2015
De sista dagarna har fakturor landat i mångas mail och brevlådor.
Dels är det påminnelser. Det är första gången vi påminner om obetalda fakturor. Detta betyder att det kan vara gamla synder och förväxlingar. Är ni osäker på hur det kunnat bli så, hör av er med ett mail till ekonomi@vasterhejde.se.

Dels är det fyllnadsbetalningar för er som inte valt "åretrunt abg" med Telia el Comhem. Några har frågat om kostnaden "Näthyra 6000kr". Det är en engångskostnad. Skillnaden mellan "åretrunt abg" där man lovar en tjänsteleverantör att köpa tjänster. Telia/Comhem bidrar då med en näthyra om 6000kr för den avtalsperioden.
Väljer man "Öppet nät" lovar man inte att köpa tjänster och IP Only ger följdaktligen ingen näthyra till dessa. Därför står den med som en post kallad "Näthyra 6000kr" för de som valt IP-Only öppet nät. 
Från start har prognosen varit 13500kr i engångskostnad för "Åretrunt abg" och 19500kr för "Öppet nät". Alltså inget nytt.
Vi närmar oss nu slutet på vårt projekt. Än så länge ser våra kalkyler ut att hålla, Även om grävningen i nod 3 kostat ganska mycket mer än beräknat.
Det vore tacksamt om alla kan göra sin betalning så snart som möjligt då vi behöver påfyllning i kassan för att kunna klara de sista krafttagen med grävare och fiberblåsare/svetsare.

Det känns oerhört befriande att kunna se slutet på projektet. Vi har någon vecka grävning kvar, ytterligare nån vecka med blåsning/svetsning av fiber innan vi är igång med över 700 medlemmar i Västerhejde. Nära 50% större än Gotlands näst största föreningsägda nät.

Vi kommer inom kort att börja skicka ut de första fakturorna för tjänsteleverans. Från 1 sept börjar vi att ta betalt och första fakturan kommer att sträcka sig året ut...mer om det inom kort.   

Måndag 21 sept 2015
I fredags hölls ett möte med BRS Networks där vi fick bekräftat att det nu är dags att börja blåsa/svetsa den sista etappen i vårt fibernätverk. Det innebär att det de närmaste veckorna kommer att vara ett antal bilar från BRS i området. Enbloms har ytterligare någon vecka av grävning innan de är klara. Men vi börjar så smått att se ljuset i den här tunneln. Nu behöver vi en sista kraftansträngning från er i etapp 3 med att hjälpa varandra att se till att alla får upp sina utomhusboxar på fasaderna. (Det gäller såklart inte de som inte skall ha någon utomhusbox)
BRS kommer att vara hårda på att om ingen box sitter uppe så går de vidare och varje enskild fasttighetsägare får sen återkomma med en individuell bokning för att få fibern insvetsad.
//Roger Erixon

Söndag 13 september 2015
Uthämtning Telia utrustning

Telia höll 2 informationsmöten i våras, i samband med dessa delade vi ut den utrustning som Telia tillhandahåller. För er som inte kunde delta på dessa möten går det bra att hämta utrustningen hos Fredrik Hård på Fyndgatan 5. Kontakta Fredrik på 070-233 86 20 mellan 17-21 på vardagar eller mellan 09-21 på helger för att komma överens om en tid för uthämtning. Normalt funkar det bra mellan 17-21 på vardagarna.

Tisdag 23 juni 2015
Ljus i Vibble !
Nu är det ljus i nod 1 vilket betyder att alla i Vibble som har fibern insvetsad kan strömsätta mediaomvandlaren. När sedan beställningen klickar igenom så får du ett mail om vilken dag det blir aktiverat. De som jag la igår fick 24/6 som leveransdag. Det kommer också en kod för tv på mailen. Vill man ha fler tv-apparater så är det bara att ringa till supporten 020-240250 efter att det är igång så fixar de fler på nolltid.


Tisdag 16 juni 2015
Telia har idag skickat ut brev till de som valt dem som tjänsteleverantör. Det går bra att använda den aktiveringskoden som medföljer där. Men om man lämnar den beställningssedel som delats ut på infomöten så bevakar vi när det är dags att knappa in beställningar. Om man lämnat beställningssedel så behöver man alltså inte aktivera ännu en gång med den utskickade koden. De som ändå gjort både aktivering på nätet idag och lämnat beställningssedeln behöver dock inte vara oroliga. Vi har inte fått klartecken att börja knappa beställningar än, så inga dubbla ordrar kan krocka än så länge.

Angående IP Only & Comhem och aktivering av deras tjänster så jobbar vi hårt med att få datum och rutiner av dem så att vi kan presentera detta för er inom kort. 


Torsdag 21 maj 2015
Viktig info om operatörsvalet:
Vi har skickat andra omgången av adresser till Telia & IP Only. Det innebär att vi stänger möjligheten att byta det val man redan gjort, fredag 29 maj.
De som inte gjort något val kommer såklart att kunna registrera sina val med försenad leverans. Men byten är alltså inte längre möjligt.

Arbetet med att driftsätta nod 1 och 2 innan vi är klara med nod 3 pågår och det ser ut att vara tekniskt möjligt. Därför kommer de som valt Telia i etapp 1 o 2 att få en inbjudan under nästa vecka till infomöten i bygdegården kring hur övergången till fiber kommer att gå till. De datum som är aktuella är 4/6 o 9/6. Håll koll i mailen vilken dag som gäller för ditt område.
För er som valt Comhem & IP Only, vi återkommer med mer info om hur den övergången kommer att gå till.


Torsdag 23 April 2015
Stora förändringar på kartan. Vi har de senaste dagarna uppdaterat kartan. Vi har synkroniserat våra listor med medlemmar och färdiga avtal med den kartbild som finns här på sidan. I stort sett alla gula "pluppar" är då borttagna. Det är en hel del som varit gröna tidigare men som inte fullföljt sina avtal och nu följdaktligen bytt färg till röd. Det vore tacksamt om ni alla kan gå in och kolla så att färg och placering på era "pluppar" är korrekta.

Lite intressanta siffror kring vårt projekt kommer här:

Klara fastigheter med avtal: 722st
Totalt antal NEJ: 243st
Total procent anslutna: 74%
Fortfarande inte gjort något val av tjänst: 106st

De som inte gjort sina val, kommer inte att kunna få sin fiber driftsatt när vi andra får det. Det är den enkla sanningen. Då våra tjänsteleverantörer nu beställt de switchar som behövs för de som gjort sina val i tid.

Vi vet av erfarenhet från tidigare etapper att det kommer att komma in ytterligare ett antal avtal innan vi är i mål. Vilket i sin tur visar på att vårt projekt kommer att bli mycket framgångsrikt. Både vad det gäller anslutningsgrad och ekonomi.

Driftsättning är den överlägset hetaste frågan just nu. Vi jobbar så hårt det är möjligt med att lösa alla knutar med sega myndigheter. Bygglov, va-granskning, el-anslutningar, Skatteverkets beslut kring momsfrågan är enerislukare modell enorma. Grävarna jobbar sen en tid tillbaka 2tim extra 4 dagar i veckan. Ev börjar de köra även lördagar om det krävs.
För att vi skall ha möjlighet att driftsätta innan semestern så måste all grävning vara klar om en dryg månad. Vi jobbar på det och om det lossnar lite med våra myndighetskontakter och grävningen flyter på framåt så kanske kanske kanske.


Torsdag 26 mars 2015
Här kommer lite matnyttig information kring vårt kära fiberprojekt. Vi arbetar på i oförminskad takt och det går väldigt bra. Vibble samhälle är färdiggrävt sedan en tid och BRS Networks kommer att påbörja blåsning av fiber under nästa vecka. I samband med detta kommer en hel del "gubbar" i BRS-märkta bilar att rulla i samhället. till att börja med är det stamfibern och längre fram in till varje fastighet. Ni kommer att få ut ett brev med viktiga instruktioner kring monterade utomhusboxar och inomhusfiber. LÄS den och bocka av noga för att spara pengar och tid för både dig själv och föreningen.

På långfredagen är det åter dags för ett informationsmöte i bygdegården. Den här gången välkomnas alla fastigheter i etapp 3 (Högklint, Ygne, Fridhem, Axelsro) Det är bra om ni kan säkerställa att någon hämtar ut boxar och stakkäppar åt er om ni inte är på plats själva.

Fredag 6 mars 2015
Med anledning av frågor kring återställning efter grävning på egen tomt.

Västerhejde fiber är en ekonomisk förening med målsättning att erbjuda fiberanslutning till de boende i socknen till så låg kostnad som möjligt. I den andan har arbetsgruppen som startade föreningen tagit fram ett avtal gällande anslutningen. I avtalet finns likt de flesta andra fiberföreningar på Gotland en paragraf som innebär att alla som blir medlemmar skall bidra med minst 24 timmars frivilligarbete, värdet på det är satt till 1400 kr/dag vilket blir 5250 kr ink moms och kan friköpas.
Det är också kommunicerat av föreningen att i Västerhejde ser vi det som att medlem fullgjort sin frivilligdel genom att själv återställa grävarbeten på egen tomt. Föreningen kommer att tillhandahålla jord till de som behöver detta för utfyllnad. 
Möjligheten att friköpa sig finns alltså. Föreningen kommer då att anlita lämplig entreprenör som återställer marken. Det vill säga, återfyllning av jord, utjämning av mark, tilläggs-sådd av gräs. Det ligger sedan på markägaren att själv se till att marken får lämplig "omsorg" i form av vattning och gödning.
På initiativ från en medlem pågår ett arbete för att frivilliga skall kunna hjälpa de som p.g.a ålder eller handikapp inte klarar att på egen hand återställa sin egen tomt.


Söndag 8 feb 2015
Stormöte i bygdegården med etapp2. Det har redan kommit oroliga fågor från andra medlemmar. Vi hade idag kallat endast de som bor i de sydöstra delarna av Väserhejde som vi ser som etapp2. Där fick de en genomgång kring utebox, käppning, grävning och sånt som redan är klart i Vibble. Nu kommer det att vara ett intensivt arbete med att göra grävsträckningen färdigt tillsammans med fastighetsägarna och sedan få tillstånd klara för att snabbt kunna vara igång.

Tisdag 27 jan 2015
Grävningen i Vibble är nu i stort sett klar. Det gör att vi blickar vidare söderut. De sista dagarna har vi lagt ett stort jobb på att hitta de rätta vägarna för kabeldrgningen i nästa område. Vi kommer att fortsätta söderut längs Toftavägen och hela den östra sidan av Västerhejde (Ända in till Djuplunda), på andra sidan Toftavägen fram till Ygnevägen. Vi sparar alltså Ygne, Fridhem och Axelsro till sista etappen.

Nu behöver vi er hjälp att gå in och titta på den uppdaterade kartan. Prata med era grannar och om ni har synpunkter på sträckningen, skriv ut en kartbild och rita in hur ni istället önskar dra kabeln och skicka in den till oss.

Jag vädjar nu en sista gång att ni c:a 200 som inte gjort era val av tjänsteleverantör. Gör det denna vecka. Vi överväger gå vidare utan de som inte gjort sina val till den 15/2. Ett annat alternativ skulle vara att de som inte gjort sitt val hamnar utan tjänsteleverans med allt vad det innebär med högre kostnader. Om vi skall ha möjlighet att ha det igång innan sommaren så är det ett absolut krav att alla gjort sina val. Är du osäker på om du lämnat in ditt val så skicka ett mail till kontoret@vasterhejde.se med namn, personnummer och adress så återkommer vi med instruktioner.


Söndag 18 jan 2015
Sista veckan har varit mycket positiv med klara tillstånd både från trafikverket och byggnadsnämnden.
Nu närmar vi oss slutklämmen av grävningen i Vibble. Inom någon vecka så är vi klara där och drar vidare mot resten av Västerhejde.  Tyvärr så kan vi inte sätta ljus i fibern förrän alla fastigheter är både grävda och insvetsade fiber till. Vi får ibland frågor om när det kan tänkas bli dags. Med tanke på att det börjar bli dags att tänka på uppsägning av befintliga tv avtal t.ex.
Det är ju fortfarande svårt att gissa hur snabbt och smidigt allt går. Innan sommaren känns som en viktig punkt som dessutom verkar rimlig med nuvarande takt. Sen är det såklart upp till var och en att avgöra hur viktigt det är med tv. Känner man att det skulle vara ok med att klara sig utan tv några veckor så kan man väl börja tänka på uppsägning i maj/juni. Är tv hysteriskt viktigt så är det kanske bättre att ha dubbelt under någon månad.  
Än en gång ber jag att få påminna om att det är hög tid att välja yjänsteleverantör. Till idag har 481st gjort sitt val. Det är på tok för många som INTE gjort något val. Vi återkommer om mer kraftfulla åtgärder.


Torsdag 1 jan 2015
Gott Nytt År 2015 !

Nu är vi framme vid det år då vi kommer att få ljus i fibern i Västerhejde. Snön och minusgraderna gjorde ett kort och välplanerat besök hos oss över julen. Nu är den borta igen. Lagom till grävarna sätter igång att jobba igen. Nu slutförs den sista delen av Vibble samhälle. Därefter är det dags att gå vidare till övriga delar av Västerhejde. Vi återkommer snart om datum för uthämtning av boxar och käppar i dessa områden. (vi har haft en liten smygstart för de som är bosatta på annan ort redan nu kring jul)
Valet av tjänsteleverantör börjar brännas lite. Vi har i dagsläget 441 svar. Det innebär att c:a 250 inte gjort sitt val. Det funkar inte speciellt länge till. Om vi skall kunna ha nätet igång innan sommaren så behöver vi hjälpas åt att få in alla val. Om ni har svårt att fatta ett beslut så är det helt ok att göra ett val nu och sedan ändra sig fram till c:a 1 mån innan driftstart. Så hjälp oss nu att få ALLA med avtal att gå in och göra sina val. Saknar ni brevet med instruktionerna kring valet. Hör av er på kontoret@vasterhejde.se så löser vi det.


Onsdag 24 dec 2014
Nu är julen här och vi ger fibergänget några välförtjänta lediga dagar innan de tar nya tag.

GOD JUL 

Onsdag 17 dec 2014
Avtalet med Telia är nu inskickat och vi avser att göra det samma med IP Only inom en snar framtid. Det betyder att vi behöver ha in era val av tjänsteleverantör. Detta för att varje tjänstelev skall kunna beställa rätt antal portar i de switchar som fördelar ut den efterlängtade ljussignalen till varje hushåll. I dagsläget har 423 av c:a 700 gjort sina val. Om resterande c:a 280 kan ta sig själv i kragen och göra sitt val närmaste veckan så vore det toppen för det fortsatta flödet.
Telia lämnade igår information om att deras antivirustjänst Säker surf INTE kommer att ingå längre från 18/12. Det är inte stor grej, men skall naturligtvis tas med i beräkningarna.


Torsdag 11 dec 2014
Imorgon fredag drar den stora bergfräsen igång på den östra sidan om Krohns väg. Vi vill be er om lite överseende kring att det kommer att bullra och damma en hel del. De kommer självklart att göra jobbet så snabbt och smidigt som möjligt. Men det kommer som sagt att höras och synas att de är på plats.
Vi får också än en gång vädja till er att låta grävfolket göra sitt jobb i fred. De har sista veckan fått en hel del synpunkter och tjafs om grävsträckningen. Det är inte deras beslut om hur vi vill gräva. Det är vi gemensamt i föreningen som antagit den grävning som är utstakad. OM du har synpunkter på stakningen så hör av dig via mail till karta@vibble.se innan grävmaskinerna närmar sig.

Måndag 1 dec 2014
Vi summerar en första vecka med grävning. Runt 50st fastigheter är grävda och det mesta flyter på väldigt smidigt.
Jag förstår att det är intressant att titta på grävarbetet och att man är nyfiken på hur det fungerar. Jag vill dock be om att ni låter våra grävkillar sköta sitt arbete utan att ni ställer frågor till dom. Några minuter här och där blir snabbt timmar som vi alla får betala.

Ett viktigt klargörande angående alternativet "släppa slang". 
Det verkar ha spridit sig en missuppfattning kring hur vi bygger nätet. Här kommer en viktig förklaring som jag hoppas att ni hjälper oss att sprida så att vi slipper folk som går runt och är arga för att de betalar för något som andra får gratis.
De som väljer att betala 6000kr + moms för att vi skall släppa slang där vi passerar tomten får en "egen" slang så nära tomtgräns som möjligt. Dessutom förberett vidare i nätet för att kunna blåsa i fiber och aktivera till en rimlig kostnad när man så önskar.  
I vissa områden kommer föreningen att försöka vara smarta och dra med extraslangar för kommande utbyggnad. Dessa är inte dedikerade till en speciell tomt och ägs av föreningen. Denna kan tas i bruk av kommande medlem eller av befintlig medlem som väljer att skaffa ytterligare en anslutning. 
De som betalt för "släppa slang" kommer också att ha fördel ekonomiskt när man senare väljer att aktivera fibern.  
Har man inte betalt något så har man varken garanti för att det finns någon ledig slang eller vidare i nätet ledig kapacitet. 
I de första områden vi nu grävt har det varit enkelt och förmånligt att lägga ner ett par slangar extra för att slippa dyr grävning i allmänningar igen. Vi är helt på det klara med att det inte kommer att fungera likadant på andra platser i socknen.
Föreningen har inte för avsikt att ta kostnader för framtida anslutningar. Däremot är vi tvingade av Region Gotland/Länsstyrelsen att dimensionera nätet för ev kommande utbyggnad.


Söndag 16 nov 2014
Här kommer en uppdatering av läget kring ett par intressanta delar i vårt kära projekt.

Operatörsvalet flyter på bra. Vi har i dagsläget 250st som gjort sina val både på nätet och genom att skicka in blanketten. Det är bra om ni inte låter valet bli liggande och bortglömt. Tjänsteleverantörerna vill ganska snart ha in rimliga siffror då de behöver beställa hårdvaror till rätt antal användare.

Grävstart...torsd 20 nov sänker vi första grävskopan. Det är mycket jobb kvar, men det känns skönt att vara framme vid en så viktig punkt som grävning.
GEAB kommer att hjälpa oss att visa kabel för både el och tele. Håll nu tummarna för att det flyter smidigt utan stora avbrott.
 

Tisdag 4 nov 2014
Nu är vi framme vid det efterlängtade operatörsvalet. De medlemmar som har ett färdigt avtal har med början idag fått information i sin brevlåda. Det har redan kommit in svar via hemsidan så det verkar som att den vägen fungerar tillfredställande.

Nu till en lite tråkig del i projektet. Vi får allt för ofta kommentarer med negativ klang där vi får uppfattningen att vederbörande tror sig göra affärer med ett företag. Vi skulle därför uppskatta att alla som besöker hemsidan läser nedan och uppdateras om vilken typ av verksamhet vi bedriver i Västerhejde fiber ek förening.

Västerhejde fiber är alltså en ekonomisk förening där verksamheten styrs av stadgar. Principiella beslut fattas på föreningens årsstämma. Den löpande verksamheten sköts av den styrelse som valts på stämman. Styrelsens verksamhet bedrivs på ideell basis på ledamöternas fritid och vi har hittills lagt ner långt mer än tusen timmar obetalt arbete. Detta är en förutsättning för att kunna komma ner i det låga pris som vi alla kommer att få betala för den efterlängtade fiberanslutningen.

Vår ambition är att informera så bra och ofta som möjligt, primärt via hemsidan & facebookgruppen. Vi ser gärna en större förståelse från medlemmarna för vår arbetssituation & att allt inte sker omedelbart överallt.

I föreningen förväntas medlemmarna förutom att betala beslutade insatser och avgifter, aktivt bidra till förverkligande av föreningens ändamål. Enkelt uttryckt, samverka så att vi får fiberanslutning till de som så önskar i Västerhejde socken. Det är alltså inte jämförbart med att köpa tjänster av ett kommersiellt företag på den allmänna marknaden.

Med detta sagt hoppas vi att medlemmarna hjälper oss att komma i mål med detta för socknen viktiga projekt. Genom att hjälpas åt att informera varandra och aktivt söka information på hemsidan och i facebookgruppen ”Västerhejde fiber”.

Slutligen vill vi också nämna att det är väldigt många som ger oss mycket positiva kommentarer och hejarop. Tyvärr är det de negativa och otrevliga rösterna som etsar sig kvar och frågan om det är värt allt arbete känns svårare att svara på.

Vi kämpar på, löser uppkomna utmaningar och fokuserar på vårt gemensamma mål – att få en snabb uppkoppling, modern teknik och framtida möjligheter för oss boende i Västerhejde."

Styrelsen Västerhejde Fiber  

Måndag 27 okt 2014
Ny vecka och nya utmaningar. Mötet med våra entreprenörer förra veckan gick bra och nu väntar vi med spänning på att GEAB kan börja visa oss kablar som inte bör grävas av i område1. Vi kommer att börja grävningen vid Ulfsparres väg, Starks väg & Krohns väg. Idag påbörjas mindre röjningsarbeten där vi behöver för framkomligheten. Det är några saker som är extra viktigt att tänka på i denna fas:
Visa tydligt var på tomten du vill ha in din fiber med de utlämnade käpparna.
Jag har noterat att många sätter sin utomhusbox på tok för lågt ner. Instruktionen säger mellan 50-150cm över mark. Det är med anledning av snödjup, arbetshöjd bl.a. Långt ner på en sockel är alltså inte något vidare.
Ni som nyttjar den allmänning som vi ofta gräver kabeln i som kompost, vedförråd o.s.v. Försök att tillfälligt bereda väg för den grävning som vi föreslagit. Är den inte till belåtenhet? Kontakta någon i styrelsen så får vi titta på alternativ.

Det efterlängtade valet av tjänsteleverantör kommer att gå ut till alla med avtal under denna vecka så håll utkik i brevlådan.


Söndag 19 okt 2014
En minst sagt hektisk vecka har förflutit. Väldigt många har hört av sig med frågor och funderingar på både borrning och grävsträckning. Klicka gärna in på frågor och svar här på sidan och håll dig uppdaterad på de frågor som kommer upp.
På tisdag har vi bokat uppstartsmöte med BRS & Enbloms och därefter hoppas vi att grävningen kommer igång. Ni som redan fått upp boxen på utsidan av fastigheten, får guldstjärna i kanten. Ni som inte hunnit behöver inte få panik ännu. Det räcker till att börja med att käpparna sitter på tomten så att vi vet vart på fastigheten NI vill att vi gräver och fram till vilken husvägg.
Det är många som lånat föreningens borrmaskin och den finns även fortsatt möjlighet att låna den. Ring el sms Roger på 070-3215110 för bokning.Torsd 16 okt 2014
Har ni märkt att det dykt upp en ny funktion på sidan. Frågor och svar är öppen för alla att ställa frågor om fiberprojektet i Västerhejde. Det går också bra att kommentera. 
Föreningen har också köpt in en lämplig borrmaskin för håltagning i fasad. Den som vill låna denna kontaktar Roger Erixon 070-3215110 så ordnar vi det. Maskin, borr för både trä och betong samt korrekt 12mm VP-rör medföljer utan kostnad.

Sönd 12 okt 2014
Idag söndag har delar av styrelsen åkt runt i Vibble och lämnat ut stakkäppar och utomhusbox som skall monteras på vägg. Med anledning av detta har det kommit lite frågor som jag tror kan vara bra att lämna offentliga svar kring.

- Vem vänder jag mig till om jag inte själv vill borra hål i fastigheten?

Vi kan rekommendera PC-Roma 0498-50940, Roma El & Antennteknik 0498-287150. Dessa har stor erfarenhet av liknande installationer. Om någon annan i vår närhet har möjlighet att erbjuda tjänsten...meddela så lägger jag upp kontaktuppgifter.

- Jag är osäker på vart stamfibern passerar min tomt. 

Kolla på kartbilden här på sidan, så syns det vart vi passerar.

- Jag har fått ett brev om att jag INTE har något avtal, men jag tror att jag har det. 

Alla som inte har klara avtal har idag fått ett brev som tydligt visar detta. Det kan bero på ett saknat avtal eller ofullständigt avtal. Ta genast kontakt genom att meddela oss genom hemsidan de korrekta uppgifterna så återkommer vi. När vi grävt i ditt område är det tyvärr för sent att ångra sig. Vibble grävs i första etappen nu under slutet okt och nov.

- Jag har hört om något nytt alternativ. Där man inte blir medlem.

Ja vi har skapat ett nytt alternativ för de som inte vill ansluta fiber i dagsläget, men som ändå vill göra det möjligt att ansluta till en rimlig kostnad och utan att behöva gräva upp omgivningen igen.
Alternativet innebär att man betalar 7500kr inkl moms för att få en slang släppt i anslutning till tomtgräns. Därefter åtar man sig inget mer. Man blir inte medlem i föreningen och lovar inget angående framtida anslutning. När man senare vill dra in fiber så betalar man ordinarie kostnader för anslutning. Förutom att man sparar stora pengar på att ha förberett så slipper man olägenheten med att på nytt gräva upp omgivningen för att ansluta.

Om ovanstående är av intresse så gör genast en anmälan om detta på vår hemsida under fliken beställa fiber. Skriv i meddelandefältet att du önskar ”endast slang”

Tack för alla positiva tillrop under dagen...vi jobbar på så snabbt det är möjligt


Sönd 5 okt 2014
En faktura på 200kr har gått ut till samtliga medlemmar i slutet på veckan. Detta är årsavgiften till föreningen för 2014. Håll utkik i e-posten och betala den så snart som möjligt.
Vi har nu fått allt material levererat till Kneippbyns parkering (tack till fam Werkelin som låter oss låna plats där) 
Arbetet med att få tillstånd klart med Region Gotland går framåt och vi tror oss kunna lösa de sista knutarna i veckan som kommer. 

Måndag 22 sep 2014
Senaste nytt angående grävstart:
Fiberprojektet avancerar tyvärr inte så fort som vi skulle önska. Under förra veckan stakade vi en hel del sträckningar på grönområdena i Vibble och skulle gärna vilja sätta igång att röja dem och ge klartecken till vår gräventreprenör.
Vi är dock beroende av ett markupplåtelseavtal med region Gotland som också måste ge grävtillstånd innan vi kan börja. Tyvärr verkar regionens hantering dra ut på tiden, vilket kan medföra att vi får revidera tidplanen. Troligen ingen Kalle Anka på julafton m a o. Vi stretar dock på och pushar på där vi kan på regionen & hoppas det lossnar snart.
Under tiden fortsätter vi med att staka och uppdatera kartan för i första hand Vibble samhälle.

Måndag 15 sept 2014
IP-Only kommer att ha säljare i Vibble hela den här veckan som knackar på hos er och berättar lite mer om vilka erbjudanden de har att komma med. De har frågat oss och fått ok på det. Ni skriver inga avtal med dom, de ger er bara information om ni vill lyssna.
Valet gör ni hos oss i Västerhejde fiber inom kort. Ställ gärna frågor till dom om tjänsterna. Men de har inte så mycket info om grävning och tidsplaner t.ex

Vi har börjat att "käppa" grävsträckningen i Vibble samhälle och kommer att jobba mer med det så snart Håkans ryggskott givit med sig. Under denna vecka tas förhoppningsvis beslut i regionen om att vi får tillstånd att gräva i allmänningar. Sen kör vi igång omgående.


Torsdag 11 sept 2014
Det frågas rätt mycket om olika saker just nu. Det är såklart väldigt positivt och här kommer några svar som många av er efterfrågar. 

Kartan: Vi jobbar just nu hela tiden med grävsträckningen och kartan uppdateras i stort sett varje dag. Området är uppdelat i 3 etapper med start i Vibble samhälle. Det innebär att vi koncentrerar oss på  detta område just nu. Alla frågor och kommentarer på grävning och ledningsdragning välkomnas på e-postadress karta@vibble.se

Val av tjänsteleverantör:

Inom kort kommer ett fysiskt brev med instruktioner om hur ni skall gå tillväga med val av vilka tjänster ni vill fylla fibern med. Där kommer också att finnas information om hur det kommer att gå till när ni skall "staka" ut grävning in på egen tomt. 

Är det fortfarande möjligt att bli medlem?:
Det går utmärkt att anmäla sig via hemsidan "beställa fiber" Vi får många frågor på detta när vi är ute och pratar grävning. Principen är att så länge vi inte grävt i området så går det bra att ansluta sig. Avtal samt en första betalning av insatsen skall vara ordnat för att få grävningen utförd.Måndag 1 sept 2014
Ny månad och vi är ännu närmare grävstart. De sista veckorna har vi jobbat mer än någonsin. Det är kartor, tillstånd, avtal med entreprenörer, avtal med medlemmar och mycket mer. Nu är vi så nära att vi inom någon vecka kommer att låta er hämta ut käppar och boxen som skall sitta på yttervägg. Vi kommer att dela upp grävjobbet i 3 etapper med Vibble som första område.
Mer om tillvägagångsätt i det brev som inom kort landar i era brevlådor. Där finns också information om hur ni skall välja tjänsteleverantör.
Jag har idag lagt upp protokollet från årsstämman. Jag vet att några väntat på detta. Ligger under fliken stämma.
Kartan uppdateras varje dag nu med ny tilltänkt grävsträckning. Gå gärna in och kika med jämna mellanrum. Ge oss din feedback på kontoret@vasterhejde.se

Torsd 24 juli 2014
En uppdatering är verkligen på sin plats. Det har varit en minst sagt hektisk inledning på sommaren. Både jobbmässigt och VH fibermässigt. Vi har efter moget övervägande valt vilka entreprenörer som får glädjen att bygga vårt nät. BRS Networks och Enbloms gräv var dom som visade sig ha det bästa upplägget, priset och tidsramarna. Vi har träffat alla inblandade och ser nu fram emot att påbörja grävarbetet inom kort. Det jobbas med olika delar som skall klaffa för att vi skall komma igång snabbt och smidigt. Det gäller t.ex grävsträckning. Vi kommer att låta varje enskild fastighetsägare välja hur och var på fastigheten man önskar ha grävt. Vi pratade på senaste mötet också om att vi hade en plan att ni skulle få välja tjänsteleverantör innan juli var slut. Det behöver vi flytta fram lite då det har varit lite mer komplicerat än vi först trodde att få till en digital lösning för detta. Ingen panik dock kring detta. Vi kommer snart att återkomma med hur ni gör era val. I samband med detta så kommer ni också att få en utförlig beskrivning kring vad de olika tjänsteleverantörerna har att erbjuda.
 
Till er som har frågor och funderingar, skicka ett mail till kontoret@vasterhejde.se

Lördag 31 maj 2015
Ännu en intensiv månad närmar sig slutet. Våra löften om bättring gällande uppdateringsfrekvensen här på sidan har bara delvis infriats. Vid vårt styrelsemöte tidigare i maj beslutades att vi skall göra ett jobb för att lättare få ut information både på nätet och på facebook.
Statusrapport på fiberläget just nu: Det har kommit in ett antal intressanta offerter på det stora arbetet vi har framför oss med att bygga nätet. I den kommande veckan kommer vi att gå igenom och värdera dessa offerter och senare skriva avtal med våra blivande samarbetspartners. Det blir en spännande vecka
Nu finns möjlighet att anmäla sig till en sista informationsträff på Wisby Strand den 24/6. Där vi bl.a informerar om grävsträckningen, tjänsteleverantörerna går igenom vad de erbjuder o.s.v
Den 25/6 har vi vår första årsstämma i Västerhejde bygdegård. Där väljer vi vår styrelse för det kommande året. Även den går att föranmäla sig till.

Söndag 4 Maj 2014
Upphandling av våra underleverantörer är igång och vi kommer närmaste månaden att jobba med att få attraktiva offerter.
När detta arbete är gjort och vi tecknat avtal med både gräventreprenör och vem som får bygga vårt nät så är det också dags att göra en mer detaljerad plan för när grävning kommer igång.
Vi har haft en strid ström av nytillkomna och nyvaknade medlemmar under hela april. Vi har skickat in de dryga 600 adresser som vi har avtal med för upprättande av en ny karta. Därefter kommer ett digert arbete med att spika grävsträckningen. Varje medlem kommer att få besök där vi gemensamt bestämmer var på tomten vi lämpligast drar fram och var på fastigheten ni vill att vi ansluter.
Över 500st har betalt sin insats och under kommande vecka skickas nästa omgång med fakturor ut till de som färdiställt sina avtal de sista veckorna.
Boka redan nu onsdag 25 juni kl 18 då har vi föreningens första riktiga årsstämma. Vi återkommer med lokal. Men sätt gärna en liten kråka i kalendern så att du inte missar detta tillfälle att göra din röst hörd.

Tisdag 1 april 2014
Nytt kvartal, nya utmaningar. I söndags hade vi än en gång fullt hus i bygdegården. Närmare 50 nya avtal skrevs. Lägg därtill ett antal som haft sina avtal för påseende som kom in med underskrivna avtal till oss.
Det har varit hektiska dagar sista veckan med alla som i elfte timmen kommit på att det är dags att reagera. Vi övergår nu i nästa fas med projektering av hur nätet skall se ut. Vi har en hel del avtal som hänger i luften och som lovat att lämna nu i dagarna. Vi kommer att sammanställa så snart vi får tid, men allt pekar på att vi till slut passerar 700 medlemmar. Vilket såklart är bra för oss alla.
Det kommer att gå bra att beställa avtal ännu ett tag. Men med ett något högre pris än tidigare. Klicka här för att komma till rätt sida
Vi har upptäckt ett problem med de fakturor som vi skickat ut med delinsats om 10000kr. Av de fakturor som vi mailade ut 7 o 9 feb så är det en del som inte kommit fram till sina mottagare trots att vi i våra system ser dessa som levererade. Vi har därför idag börjat skicka ut dessa en gång till ifrån en annan adress. De som fått fakturan tidigare och betalat den behöver såklart inte bry sig om detta dubbla utskick. Det viktiga är att de som inte fått fakturan tidigare får ut den.


Måndag 10 mars 2014
Nu öppnar vi för bokning av avtalsskrivning i bygdegården 30:e mars. Vi har fått massor av nytillkomna som vill teckna avtal och bli med i Västerhejde fiber. Vi kör därför ett uppsamlingsheat i bygdegården. Vi får också många frågor kring information från mötet på Wisby strand. Många vill ha en jämförelse mellan de olika valen som finns att välja på. Klicka på denna länk så kommer du till sidan med tjänsteutbud där vi listat vad som ingår i de olika erbjudanden som finns. Där kan man jämföra de olika alternativen. Vi kommer att bjuda in till ytterligare ett liknande möte där man kan få en sista genomgång innan det är dags att välja. Detta möte blir i maj någon gång.


Tisdag 18 feb 2014
Spänd av förväntan styrde jag och några till ur styrelsen kosan mot Wisby Strand för föreningens största infomöte hittills. Med dryga 350 besökare så var det upplagt för ett bra möte med massor av frågor till våra tilltänkta tjänsteleverantörer.
Tyvärr fick vi ett sent avhopp av Stefan på Bredbandsbolaget som inte vågade lämna sin höggravida fru ensam i storstan. Kvällen blev dock lyckad ändå, med bra presentationer av Telia, ComHem och Ip Only. Jag hoppas att alla som var där hittade något matnyttigt att fundera över. Jag förstår om det är mycket ny & avancerad information. Det är inte lätt att hänga med i svängarna med många konstiga uttryck och termer. Vi har för avsikt att så snart som möjligt ( nästa vecka ) lägga upp en sammanfattning av den information som presenterades här på hemsidan. Flera har efterfrågat en jämförande matris, där man enkelt kan se vad som ingår i de olika erbjudanden som finns. Vi jobbar på det och återkommer inom kort.
Jag uppmanade också besökarna att gå hem och knuffa på de grannar som inte kontaktat oss och skrivit avtal än. Den 30 mars blir snart bokningsbar för en sista vända med avtalsskrivning i bygdegården.


Söndag 9 februari 2014
Sex söndagar på raken har vi haft avtalsskrivning i bygdegården. Det har varit en härlig stämning rakt igenom med massor av positiv energi. När vi idag stängde för kvällen så summerar vi ....över 500 avtal klara. Dessutom har vi ett antal avtal på väg in. Det gör att vi ser mkt positivt på framtiden.
Vi har därför tagit ett styrelsebeslut på att "light-stänga" projektet. Vilket innebär att vi den 31 mars kommer att summera det antal avtal som finns och skicka in för beräkning av mer exakt grävsträckning och kostnader. Man kommer även efter 31 mars att kunna ansluta till Västerhejde fiber, men till en något högre kostnad (minst +1000kr) till följd av ökade kostnader när vi måste komplettera föreningens uppgifter till de olika entretrenörerna som är inblandade. Ni som varit snabba att teckna avtal skall såklart inte drabbas av dessa ökade kostnader. Därav att avgiften kommer att höjas något efter 31/3. Vi kommer att erbjuda ytterligare något tillfälle där man kan skriva avtal på plats innan den 31/3. Det går också bra att få avtalet skickat till sig och returnera med underskrift.
Vi har den sista veckan träffat länstyrelsen/Region Gotland i positivt möte angående de bidrag vi avser att ansöka i projektet. Vi har ställt frågan till olika tänkbara gräventreprenörer angående hur rimlig vår tidsplan är.
Ingen har svarat att hösten är orealistisk som tid för inkoppling. Mycket arbete återstår, men nu kan vi med glädje meddela att vi är på god väg och att för er som tvekar så är det snart dags att ta ett beslut.
Närmast erbjuds ett möte på Wisby Strand den 18 feb kl 19 där tjänsteleverantörerna kommer att presentera vad de har att erbjuda. Till detta möte har redan närmare 100 personer anmält på hemsidan att de kommer. Hjälp oss att få ut infon till alla om att det går bra att anmäla sig till mötet även om man inte bestämt sig eller fått ut avtal.

Söndag 2 februari 2014
Nu är det tätt mellan jubiléerna. Idag passerade vi 400 klara avtal. I bygdegården var det idag lite lugnare. Men det har kommit en hel del underskrivna avtal i retur från er som tagit hem för att titta noggrant. Vi har nu alltså tillräckligt underlag för att gå ut och begära in offerter på grävning i socknen. Men först har vi ytterligare en söndag kvar att skriva avtal i bygdegården. Många har också mailat oss för att få avtalet skickat till sig för påseende och underskrift på distans. Nu är det alltså hög tid att ta sig tid och bestämma sig kring fibern. När vi lämnar våra uppgifter till en eller flera tänkbara samarbetspartners för entreprenadarbetet, underlättar det och spar oss alla tid & pengar om det är så komplett som möjligt.
Så knacka på hos grannen och se till att han/hon åker till bygdegården på söndag.

Söndag 26 januari 2014
Då är det dags att fira. Vid dagens avtalsskrivning passerade vi 300 klara undertecknade avtal. Det har gått väldigt smidigt så här långt och vi i styrelsen är inte det minsta oroliga för vårt stora projekt. Även idag var det c:a 40st som kom för att lyssna på information för första gången. Än en gång så vädjar jag till alla runt om i Västerhejde som har bra koll på vårt fiberprojekt. Kolla med grannar att dom inte missat det hela. Skicka dom i så fall till bygdegården redan nästa sönd 2 feb kl 13:00 för en genomgång av vad det innebär med fiber och varför det är så viktigt att haka på det här tåget nu.
Vi kommer att ha öppet för avtalsskrivning både 2 feb och 9 feb, så det är ingen panik ännu på ett tag.
I veckan som kommer, så kommer ni att få inbjudan till  en träff där varje operatör får möjlighet att presentera vad de har att erbjuda för tjänster. Sätt en liten kråka med blyerts i almanackan för 19 februari på Visby strand så länge, så återkommer vi när vi fått 100% klartecken från alla inblandade.


Söndag 19 januari 2014
Avtalssöndag nr 3 är till ända. Vi summerar ännu en söndag med över 100 signerade avtal. Det känns otroligt stimulerande att så många söker sig till bygdegården för att prata fiber. Idag inledde vi kl 13 med informationsmöte för de som missat tidigare info. C:a 40 personer kom och lyssnade och ställde vettiga frågor.
Jag vill uppmana er alla med osäkra grannar. Skicka dom till bygdegården kl 13 sönd 26/1 eller 2/2.
Dit går bra att komma oamäld och lära sig mer om vad det innebär att skaffa fiber. Ni som inte bokat tid för avtalsskrivning, gör det snarast. Vi har nu öppnat sönd 2/2 också där tiderna har benämningen E1 (14-15, E2 (15-16) och E3 (16-17).
Så snart vi har 400 klara avtal så går vi vidare och begär in offerter på grävning och fiberblåsning.
Ju fortare desto bättre för alla.

Vi är medvetna om att vi har ett antal fastighetsägare som tidigare meddelat intresse kring fiber men inte har tillgång till e-post. Dessa har inte fått någon inbjudan att boka avtalsskrivning. Till dessa vill vi gärna ha er hjälp att meddela att de är hjärtligt välkomna att komma valfri av de 2 kommande söndagarna till bygdegården mellan 14-17 så löser vi alla praktikaliteter för dem på plats. Känner du någon i denna situation? Hjälp oss att meddela dessa om tillvägagångssättet. Tacksam för er hjälp där ute i socknen.
Vi har också ett ganska stort antal fastighetsägare bosatta på fastlandet eller på resor i januari. Många hör av sig till oss och vill skriva avtal på distans. Vi kommer att kontakta dessa inom kort och göra individuella lösningar för att få avtalen till Gotland.

Söndag 12 januari 2014
Wow vilken härligt positiv stämning vi just upplevt i bygdegården. Vid årets andra avtalssöndag.
Vi gjorde nästan dubbelt så många avtal på samma tid som förra söndagen. Totalt 106 klara undertecknade avtal idag. Dessutom en hel del som ville ta hem och läsa i hemmets lugna vrå innan man skriver under.
Nu ser vi fram emot nästa söndag då vi har lika många bokade igen. Jag vill slå ett slag för att vi kommer att ha ett extra informationsmöte i bygdegården kl 13 både 19/1 & 26/1. Dit får vem som helst komma och få information om vad det innebär att dra in fiber och vad det kan tänkas kosta. Tipsa gärna grannar och andra Västerhejdebor om att gå dit och lära sig mer om varför fiber är viktigt för alla.
Tack för alla positiva och tacksamma kommentarer. Det värmer på riktigt att höra att ni gillar det vi gör.

Söndag 5 januari 2014
Ett datum att lägga på minnet för den historieintresserade. Det var dagen då de allra första avtalen tecknades med Västerhejde fiber ek förening. Efter 3 timmars full aktivitet i bygdegården så summerades inte mindre än 54 helt klara avtal. Många trevliga diskussioner och massor av beröm fick vi i styrelsen, som tackar för alla lovord. Det värmer och ger oss massor av ny energi att fortsätta jobba.
Vi ser också ett stort tryck på de kommande söndagarna. För er som fortfarande är tveksamma eller saknar information så kan jag flagga för att vi den 19/1 och 26/1 kommer att ha en timmes genomgång av konceptet mellan 13-14. Där ges också möjlighet att ställa alla möjliga frågor direkt. Till denna genomgång behövs ingen föranmälan.


Nu skriver vi avtal

Så var det dags att ta nästa viktiga steg i vårt fiberprojekt. Det är dags för avtalsskrivning. Vi skickade dagarna före jul ut en inbjudan till att komma och skriva avtal med Västerhejde fiber. Vi vet ju vid det här laget att det finns ett stort intresse i socknen för fiber. Än en gång har vi fått det bekräftat. Trots jul så har vi på 2 dagar fått c:a 100 bokningar. Det är såklart både nödvändigt och väldigt positivt att många är sugna på att komma vidare.
Den 5/1 är nu fulltecknad till bristningsgränsen och vi försöker att pussla så gott det går för att alla skall få de tider man önskat.
Vi kommer att skicka ut bekräftelsemail till samtliga med bokad tid och vilken lokal vi kommer att använda.
Till er som känner att ni behöver ytterligare information innan ni skriver avtal. Boka ett besök ändå och kom i god tid så kommer vi att kunna svara på många av de frågor som kan tänkas att finnas kvar.
När det gäller den slutgiltiga kostnaden så beror det ju i stor utsträckning på vilket avtal man väljer. Samt att exakt kostnad blir ju inte klart förrän vi faktiskt är klara med alltihop. De beräkningar vi gjort är dock gjorda med ganska stor försiktighet för att slippa att komma i efterhand och be om mer pengar. Det är också väldigt beroende av att vi snabbt får en stor anslutning för att få med så många som möjligt att dela på alla kostnader.